M18

HET ECOSYSTEEM: GEEN PLANTEN MAAR KLANTEN 

Author: 

Frauke Taverniers

De Covid-19 crisis heeft zijn impact gehad op de economie in het algemeen, en op de meeste bedrijven. Iedereen heeft een plotse en abrupte verandering doorgemaakt en heeft hun manier van werken alsook hun strategie aangepast.   

Bedrijven die geraakt werden zijn voorzichtiger geworden, bevroren hun budgetten en zetten projecten op pauze. En zelfs zij die minder impact voelden gingen toch op de rem staan. Hierdoor moest de manier van sales doen ook op korte termijn veranderen. En zij die deze aanpassing gemaakt hebben zullen hier op lange termijn ook de positieve resultaten van zien.  

In plaats van sales volledig stop te zetten zijn wij bij M18 blijven doorgaan met het onderhouden van relaties met onze klanten en prospecten. Klanten (nieuw of oud) opbellen om gewoon eens te horen hoe het met hen gaat, hoe zij de situatie ervaren en of wij iets voor hen kunnen betekenen. Dit kon gaan van een persoonlijk gesprek tot het opstarten van een nieuw zoekproces. Het is vooral belangrijk dat je je focus verlegt in deze gesprekken een echt een conversatie aangaat, luistert en mee gaat nadenken over een mogelijke oplossing.  

Wij zijn vanwege deze verschuiving, naast het geven van extra hulp en advies, ook op zoek gegaan naar mogelijke partners om een netwerk of ecosysteem uit te bouwen.  

Een ecosysteem???” Yes! De officiële definitie: een kringloop waarbij de verschillende elementen ervoor zorgen dat het systeem blijft functioneren waardoor er een evenwicht ontstaat. “Hoe ziet dat er dan juist uit Frauke?”. Wel we zijn eigenlijk op zoek gegaan naar deze verschillende elementen in de vorm van bedrijven wiens diensten nauw aansluiten bij de onze maar toch net anders zijn, complementariteit is key.  

Op die manier kunnen we één van onze partners voorstellen wanneer we een probleem horen bij een klant waar wij zelf geen gespecialiseerde oplossing voor hebben. Dit zorgt ervoor dat wij een klant of prospect toch kunnen helpen, terwijl we ook de relatie met de partner verdiepen en zo het ecosysteem onderhouden.  

Bouw jij ook graag een ecosysteem uit en wil je wat tips? Of denk je dat jouw bedrijf een mooie toevoeging kan zijn aan ons ecosysteem? Contacteer ons dan zeker!  

Wij kijken alvast uit naar jullie feedback en mogelijke interessante conversaties rond dit onderwerp!  

More News